Berbat Bir İşin Üç Göstergesi: Yöneticiler ve
Çalışanlar İçin Gerçek Bir Hikaye
Patrick Lencioni'nin kitabı akıcı dili, gerçek
vakalardan aldığı gücü ile yöneticilerin gündelik sorunlarına basit çözümleri
getirirken her çalışanın da kendisini sorgulamasını sağlıyor.
İşyerinizdeki
mutsuzluğa umut dolu bir başlangıçla son verin!
Berbat Bir işin Üç Göstergesi adlı kitabında Patrick Lencioni, tüm kademelerden
çalışanların işlerindeki mutsuzlukla nasıl baş edeceklerini samimi bir öyküyle
anlatıyor. İşindeki tatmin düzeyini artırmak ve mutlu olmak isteyen herkese bu
kitabı öneriyorum.
Kitabın heyecanını
kaçırmadan temel mesajı vurgulamak istiyorum. Bir çalışan ne ister? Nasıl mutlu
olur?
Bu sorulara yazarın
deneyimlere yansıyan yorumu şöyle:
·
Yaptığı işin değerini (müşteriye) ne değer kattığının farkında olması.
(Yöneticinin her çalışana neden değerli olduğunu hissettirmesi)
·
Ölçülebilir olmak. Her çalışan yaptığı işte hangi göstergeler üzerinden
ölçüldüğünü, bunların ne kadar doğru ve tutarlı olduğunu bilmesi ve kendisine
bu kapsamda geri bildirim verilmesi
·
Umursanmak, anonim olmamak. Yani yönetici her çalışanı ile doğru ilişki
seviyesini kurmalı, eşini, arkadaşını, önem verdiği konuları bilmeli ve dostane
liderlik sergilemeli. Biraz da çalışanını görünür kılmalı. Kimse ofiste,
fabrikada, iş ortamında görünmeyen adam olmayı istemez.
Bu yorumlara
katılmamak elde değil. Dan Pink’in Drive kitabında bahsettiği motivasyon unsurları
perspektifi ile düşünürsek, ilk madde aslında amaç “Purpose” ile aynı duruyor.
Her çalışan inandığı bir amaç için bir kurumun parçası hisseder. Eğer bu amaç,
veya kişisel anlamda bu amaca ulaşmak için kattığı değer ortada yoksa motive
olamaz.
İkinci madde yine Dan
Pink’in altını çizdiği “mastery” kavramına yakın. Yani her çalışan kendi
konusunda uzmanlaşmak ve ilerlemek ister elbette ölçmeden ilerlemeyi adreslemek
mümkün olmaz.
Üçüncü madde ise Dan
Pink’in bahsettiği yetki kullanmak “Authority” ile örtüşmüyor zira Dan Pink
yaklaşımında beyaz yaka adreslenmişken Patrick Lencioni’nin kitabındaki
yorumlar her çalışan için geçerli yani daha geniş perspektifli. Zira kitabın
büyük kısmı bir İtalyan restoranında geçiyor diye ip ucu verebiliriz.
Keyifle bir solukta
okuyacağınıza olan inancımla.
Bülent Özbay
Yorumlar
Yorum Gönder